31.8.2010

Tiistaina, Elokuun 31. 2010 kello 21:32

Hups-heijaa lämpömittari näyttää päivällä + 12 C , ulkona paleltaa sormia .., vasta äskettäin manattiin liiallista kuumuutta hikinoroja kuivatellessa, no aina se syksy jotenkin pääsee yllättämään.

Monet kukkivat kesäkasvit näyttävät riemastuneen sään muutoksesta, kukinta on alkanut innolla uusiutua, monesti jo kalvenneesta ja riutuneesta ruukusta. Toivoa vain sopii että yökylmät malttaisivat vielä hetken aikaa pysytellä taustalla.

Alkanut syksy on havaittavissa monin paikoin puissa ja pensaissa, tosin monet koivut ja muut runsaasti haihduttavat kasvit on kärsineet pahasti kuivuudesta, joten kellastumista on siitäkin syystä ollut.

Toivelistalla on lähiaikoina kohtuullisesti vesisadetta, sitä luonto nyt kovasti kaipaa, ainakin täällä Kaakon kulmalla. Kotipihalla kannattaa muistaa, että jos loppusyksy on vähäsateinen ts. kuiva, niin etenkin ikivihreät kasvit on syytä hyvin kastella ennen maan routaantumista – se on niille tärkeää, jotta selviytyisivät kevätauringosta- ja ahavasta kunnialla.

Syksy on hyvin monipuolinen vuodenaika, mahtavat, upeat syysraikkaat aamut, luonto kylpee auringonpaisteessa, ihanassa ruskan väriskaalassa. Eräs mukavista syysaskareista kotipihalla on kukkasipuleiden istuttaminen, siinä jos missä, kevään uusi tuleminen mitataan. Pudotaan hetkeksi kevään unelmoinnista maanpinnalle, tottahan syksyyn kuuluu myös harmaus, loska, kura ym. luonto vetäytyy, muuttolinnut lähtevät. Ehkä lokakuun apaattisessa tihkusateessa on nähtävissä yksinäinen varis puistelemassa siipiänsä puun oksalla päivän aterian toivossa..

Nautitaan nyt alkaneesta syksystä ja puuhastellaan ajankohtaisia syysaskareita kotipihalla.

- Arja -