12.7.2014

Kesäretki Helsinkiin 12.07.2014

 

Kauniina lauantai-aamuna starttasi bussi Kuusankoskelta kohti Helsinkiä. Matkaan oli lähtenyt 23 innokasta lähihistoriasta kiinnostunutta puutarhaharrastajaa.

Ensimmäisenä kohteena oli Hietaniemen hautausmaa. Vanhassa osassa sijaitseva Taiteilijamäki oli todella mielenkiintoinen kohde. Oppaamme oli hyvin asioista perillä ja hän kertoi tunnetuista kulttuuripersoonista mielenkiintoisia tarinoita ja valaisi rennolla ja mukaansa tempaavalla tyylillään menneiden vuosikymmenien tapahtumia. Pari tuntia vilahti nopeasti – katsottavaa olisi riittänyt koko päiväksi .

Historian havina retkellämme vain voimistui: Hietaniemestä taitava bussinkuljettajamme luotsasi meidät Tamminiemeen. Siellä, nälän jo kurniessa, aloitimme lounaalla. Café Adjutant tarjosi maukasta lohi-seljankakeittoa lisukkeineen. Hyvää ja täyttävää keitto olikin.

Opastettu kierros Urho Kekkosen museossa Tamminiemen sisätiloissa ja käynti legendaarisella rantasaunalla oli sykähdyttävä kokemus. Saattoi hyvin kuvitella Urho Kekkosen istumassa työhuoneessaan tai presidenttipariskunnan tutkimassa päivähuoneessa tuoreita sanomalehtiä tai kirjallisuutta. Siellä oli todella aika pysähtynyt; kalusteet ja sisustushan ovat Kekkosen ajalta.

Kolmas kohteemme Meilahden arboretum osoittautui lieväksi pettymykseksi. Toki puistoruusukokoelma oli kattava, näyttävä ja runsas, mutta ennakko-odotukset eivät täyttyneet. Siellä olisi yhden tunnin pistäytyminen riittänyt, mutta useamman tunnin katselemiseen ja tutustumiseen ei kenelläkään ollut innostusta. Kahvihampaan kolotukseenkaan sieltä ei apua herunut.

Niinpä muutimme retken loppuvaiheita: arboretum jätettiin taakse aiottua aikaisemmin ja matka suuntautuikin Porvoon vanhaan kaupunkiin. Taisipa useimmilla olla pussillinen suussa sulavia herkkuja Brunbergin tehtaanmyymälästä kotiin vietäväksi. Oli paljon ihania pikkupuoteja ja runsaasti turisteja. Todella näytti olevan hyvä meininki Porvoon mukulakivikaduilla!

Anjalankosken Linja Oy:n kuljettaja Maarit Toikka joustavuudellaan, rautaisella ammattitaidollaan ja hyvällä huumorintajullaan kruunasi matkamme. Ei parempaa kuljettaa osaa edes kuvitella!

Kuusankoskella olimme illalla hyvissä ajoin väsyneinä, mutta monia kokemuksia ja näkemyksiä rikkaampina. Kiva reissu mukavan porukan kanssa takana .

 

Arja